Telt ház a DIAL projekt budapesti megbeszélésén!

 

 

20140409 122428 

 

A Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség (MFESZ) közreműködésével szervezte meg Budapesten a European Health and Fitness Association (EHFA) és a European Confederation of Outdoor Employers (EC-OE) az első DIAL projekt kerekasztalbeszélgetést a szabadidősport jövőjéről. Április 9-én a Hotel Mercure Budapest City Centerben találkoztak a szervezők az ágazat képviselőivel, akik Magyarországról, Bulgáriából és Csehországból érkeztek.


DIAL projekt a Szabadidősport szektor stabilitásáért és fejlődéséért.

DIAL Logo


A beszélgetést Cliff Collins, az EHFA programigazgatója és Herman Smulders, az EC-OE elnöke vezette. A magyarországi szabadidősportágat a piacon aktívan résztvevő szervezetek -többek között a MOB, a Magyar Síoktatók Szövetsége, a HungaroRaft Kft, a Kenu Klub, és az Active Training- vezetői képviselték, illetve Dr. Zopcsák László, az MFESZ elnöke mellett résztvettek a SE Testnevelési és Sporttudományi Kar Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszékének munkatársai is. Külföldről Emiliya Hristova, a szófiai székhelyű Athletic Fitness klubbok marketing vezetője és Karel Jarusek, a Cseh Fitnesz Kamara elnökségi tagja kapcsolódott be a projektbe.

A megbeszélés első részében a résztvevők egy prezentáció során megismerkedhettek a DIAL projekt tartalmával és célkitűzésivel, továbbá az EU más országaiban, a szababidősportban tevékenykedő szervezeteknél már bevált és alkalmazott gyakorlati megoldásokkal. Ezen megoldások kiemelet területei: az edzői, instruktori, illetve túravezetői képzések, képesítések egységesítésére vonatkozó irányelvek, a munkatársak foglalkoztatási feltételei, a felelősségbiztosítás és felelősség kérdése. Mr. Collins és Mr. Smulders gyakorlati példák és példaesetek segítségével mutattak rá egy-egy téma jelentőségére. A résztvevők az előadások után egy kötetlen beszélgetés során megoszthatták személyes hazai tapasztalataikat és pozitívan fogadták azt a gondolatot, hogy az EHFA és az EC-OE sztenderdeket dolgozzon ki a szabadidősport szolgáltatásaira és szolgáltatóira vonatkozóan és az Európai Bizottság révén javasolja a nemzeti kormányzatok számára azok adaptálását.


Az elmúlt 50 évben bebizonyosodott, hogy az uniós szinten folytatott társadalmi párbeszédnek létfontosságú szerepe lehet a munkaadók és a munkavállalók, valamint a gazdaság és az egész társadalom érdekét szolgáló előnyök biztosításában. Az Európai Unió szabadidősport szektorában becslések szerint 80.000 vállalkozás és több, mint 500.000 munkavállaló dolgozik. Az ágazat méretei alapján mindenképpen meglepő annak töredezettsége, és az a tény, hogy mind a munkáltatói, mind a munkavállalói szervezeteket tekintve alulreprezentált, valamint csekély mértékű aktivitás mutatkozik az iparági munkakapcsolatok területén. Az Európai Bizottság finanszírozza azt a fejlesztési munkát, amely az szabadidősport szektor új társadalmi párbeszédén keresztül segíti a munkáltatók és munkavállalók közötti eszmecsere, konzultáció, tárgyalások és közös akciók kialakítását. E fejlesztés 2014 folyamán arra helyezi a hangsúlyt, hogy minél több munkaadó figyelmét felhívja a társadalmi párbeszéd fontosságára, és hogy azonosítsa az iparág szempontjából kulcsfontosságú területeket nemzeti, valamint európai szinten egyaránt. Az EHFA által koordinált DIAL projekt feladata úgy erősíteni, építeni és fejleszteni a társadalmi párbeszédet, hogy az hatékony erőt képviseljen az szabadidősport szektor számára.
E témakörök többek között felölelhetik a fizetési és foglalkoztatási feltételek különböző szinteken lefolytatott kollektív tárgyalásokon történő kidolgozását, a kormányok és egyéb hatóságok felé történő véleményformálást konzultációk formájában (ezáltal elősegítendő bizonyos területek, például a foglalkoztatás, jogi és politikai alakítását), egyes területek – például a társadalombiztosítás, a képzés és képesítés, illetve az egészségvédelem és biztonság – közös irányítását, illetve áttekintését, vagy egyszerűen csak a közös érdekek megvitatását.


Ennek érdekében a DIAL projekt első lépése, a "kapacitásépítés", amelynek során a munkáltatók és érdekképviseleteik megismerhetik és megérthetik a projekt lényegét és céljait. Ez a lépés az EU legalább 14 különböző tagállamában meg fog valósulni. A DIAL projekt végére az EHFA létrehoz majd egy kutatási alapot, amelyből kiindulva összehozza a társadalmi párbeszéd koncepcióját és fontosságát értő munkáltatókat annak érdekében, hogy kialakítsák a nemzeti intézkedéseket és az iparági munkakapcsolatok fontos területeit.
2012-ben az EHFA támogatta egy új, non-profit egyesület, az EHFA-Munkáltatók (EHFA-E) létrehozását, amelynek célja, hogy munkáltatói képviseleti szerepet töltsön be mind nemzeti, mind uniós szinten. A DIAL projektben megfogalmazott célok fejlesztése és megvalósítása érdekében továbbá az EHFA együttműködik a Outdoor Tevékenységek Munkaadóinak Európai Szövetségével (EC-CO).
A munkaprogramban jelenleg résztvevő országok a következők: BE, DE, EE, EL, ES, FI, FR, HU, LT, LV, NL, PT, RO, & UK.


A projekttel kapcsolatos eseményekről és a további eredményekről az MFESZ folyamatosan tudosít.